Cukry dodane z napojów przyspieszają pierwszą miesiączkę

29 stycznia 2015, 07:23

Dziewczynki, które piją dużo słodkich napojów, wcześniej przechodzą pierwszą miesiączkę.



Pszczoły z miast unikają cukrów przetworzonych

19 maja 2016, 09:15

Badanie naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny pokazało, że na obszarach miejskich pszczoły nadal trzymają się diety z nektaru i unikają przetworzonych cukrów z ludzkich źródeł, np. słodzonych napojów.


Oligosacharydy z ludzkiego mleka nowym sposobem na lekooporność?

21 sierpnia 2017, 12:03

W ludzkim mleku wykryto oligosacharydy, które zarówno same zwalczają bakterie, jak i wzmacniają skuteczność białek antybakteryjnych.


Rudawka nilowa

Jak nietoperze walczą ze skutkami upojenia

13 kwietnia 2007, 10:09

Upijać się mogą nie tylko ludzie, ale i zwierzęta, np. słonie czy nietoperze po spożyciu sfermentowanych owoców. Poruszanie się po stałym lądzie czy w powietrzu w takim stanie jest niebezpieczne, dlatego tak istotne są sposoby neutralizowania skutków intoksykacji. Naukowcy odkryli, że nietoperze zjadają np. w tym celu określone cukry owocowe.


Na co komu łajno słonia?

19 kwietnia 2007, 09:18

Holenderscy naukowcy odkryli w odchodach słonia grzyby, które pomogą w rozkładzie włókien i drewna do biopaliw.


Warzywa na targu

Dieta uboga w tłuszcze lub cukry wywołuje stres

20 kwietnia 2007, 10:40

Podczas eksperymentów na myszach naukowcy odkryli, że zmiana diety na uboższą w tłuszcze lub węglowodany może wyzwalać niepokój i stres.


Im więcej jesz, tym... więcej jesz

22 sierpnia 2008, 09:35

Dlaczego z wiekiem wykazujemy coraz silniejszą tendencję do tycia? Wiele wskazuje na to, że jest to efekt niszczenia komórek hamujących łaknienie w wyniku spożywania zbyt dużej ilości cukrów.


Białko - sposób na regenerację

27 grudnia 2008, 23:08

Napoje białkowo-węglowodanowe są świetnym sposobem na odzyskanie energii po ciężkim wysiłku -udowadniają amerykańscy badacze. Ich zdaniem, dodatek protein pozwala na znacznie szybsze odzyskanie energii, niż po zastosowaniu standardowego napoju wzbogacanego cukrami.


Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć

31 lipca 2014, 06:20

Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.


Liczące banknoty

22 grudnia 2010, 16:58

Współczesne banknoty mają dziesiątki zabezpieczeń przed ich fałszowaniem. Uczeni z Niemiec i Japonii zaprezentowali właśnie technikę, która umożliwi opracowanie całkowicie nowych sposobów zabezpieczania. Umieścili oni mianowicie układy logiczne na banknotach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy